Cheile Turzii

CHEILE TURZII

Au o lungime de 2.900   şi o înălţime a pereţilor de până la 300 m.Cheile ocupă o suprafaţă de 125 ha şi s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hăşdate. Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotişuri, arcade etc. Conţine peste 1.000 de specii de plante şi animale, unele reprezentând elemente rare, ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă ş.a.

https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/45.jpg https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/85.jpg

Cheile Turzii au luat nastere in sectorul unde paraul Hasdate (afluent de stanga al raului Aries) intersecteaza transversal o culme a Muntilor Trascaului. Pe o lungime de 3,5 km, cheile s-au adancit, cu circa 350 m, in bancuri masive de calcare jurasice, geneza lor fiind legata de coborarea treptata, incepand din pliocen, a nivelului de baza, reprezentat de lacul panonic din bazinul Transilvaniei. Aparitia acestor chei se afla intr-o stransa legatura cu procesul de epigeneza, potrivit caruia paraul Hasdate s-a adancit initial in roci mai putin dure care acopereau calcarul, dupa care si-a continuat eroziunea intense in masivul calcaros. Urmarile acestui process se constata in prezenta unor lapiezuri, hornuri si pesteri, mai ales pe dreapta vaii. Exista insa si o alta conceptie emisa cu privire la geneza cheilor, potrivit careia acestea s-au format datorita surparii boltilor unei serii de pesteri strabatute de un parau subteran, teorie imbratisata de un numar insemnat de specialisti.

https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/012.jpg https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/042.jpg https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/022.jpg

Datorita pozitiei extrem de favorabile (in apropierea oraselor Cluj-Napoca si Turda), dar mai ales atractivitatii deosebite, sectorul de chei din lungul Vaii Hasdate reprezinta probabil cea mai cunoscuta forma de acest gen din Muntii Apuseni.

Cheile Turzii se incadreaza cu siguranta printre cele mai frumoase si impresionante sectoare de chei din Romania, un superb peisaj carstic de peste 3 km lungime, realizat de raul Hasdate, un mic afluent al Ariesului in calcarele jurasice din nord-estul muntilor Trascau. Rezervatia complexa (geologica, floristica, faunistica, arheologica) in care este inclusa zona adaposteste peste 60 de pesteri  dintre care cele mai importante sunt Pestera Liliecilor, Pestera Ungureasca, Pestera Morarilor, Pestera Binder, Pestera Cetatuia Mare, Pestera Modoloaie, Pestera Ascunsa, dar si o serie de  colturi stancoase, coloane, pereti abrupti unele de peste 100 de m. Un loc deosebit este catedrala de piatra numita Coltul Cocosului alaturi de Coltul Cetatii, Turnul Galbe, Turnul Bors. In afara de peisajul exceptional Cheile Turzii adapostesc o serie de plante si animale ocrotite sau rare. In chei se intalnesc numeroase specii de fluturi din genurile Eubleme, Phybalopterix, Heterogynis, Dysaukes precum si specii de plante: usturoiul de stancarie (Allium obliquum) si scorusul (Sorbus dacica). Pesterile din Cheile Turzii sunt renumite si pentru faptul ca turdenii aici si-au gasit adapost de-a lungul istoriei ori de cate ori au avut loc invazii de popoare migratoare. Urmele de locuire din Cheile Turzii indica prezenta omului in aceste pesteri inca din Paleoliticul Mijlociu, din Neolitic si apartinand culturii Cotofeni.

https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/94.jpg

CHEILE TURZII (APROAPE DE INTRARE)

Accesul in zona turistica a Cheilor Turzii se poate face din mai multe directii. De la Turda, pe soseaua care duce spre Campeni (9km), din care se desprinde o sosea asfaltata catre cariera de calcar si de aici, in continuare, la cabana situata la intrarea in chei. De la Cluj-Napoca, mergand catre localitatea Tureni, din soseaua Cluj-Napoca-Turda, se poate merge si pe jos in lungul unui affluent al paraului Hasdate, pana in satul Petresti, situat in partea de vest a cheilor. Daca strabatem cheile din aval inspre amonte – acest sens de explorare fiind cel preponderent, majoritatea turistilor venind aici dinspre Turda – ne intampina, grandioasa, panorama peretelui stang, o uriasa faleza dominata de silueta Turnului Galben. Acesta descreste spre NE, adapostind in mozaicul formelor sale Alghinele si Hornul Vulturului. Pe versantul opus poate fi admirata creasta crenelata a Peretilor cu Trepte, la baza careia se intalneste unul dintre cele mai extinse grohotisuri din chei, Grohota Padurii. Alte asemenea trene de pietre, mobile sau fixate, populeaza celelalte colturi ale cheilor (Zurusul Cetatii, Grohota Morarilor etc.). Pentru amatorii de escalada este demn de amintit Peretele Urias, inalt de peste 200 m, alaturi de traseele Crestei Frumoase, Hornului Marac sau Peretelui Scorusului.

https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/104.jpg https://newphotos.files.wordpress.com/2009/08/117.jpg

Pesterile locuite

Morfologia Cheilor Turzii cuprinde, alaturi de aspectul classic al unui sector de chei, cu pereti inalti si abrupti, turnuri, contraforturi, platouri carstice si campuri de lapiezuri, un intreg complex de pesteri, structurat pe 5 niveluri. Pe versantul drept se afla 17 pesteri (de exemplu, Pestera de dupa Munte, lunga de 72 m; Pestera de la Gura Hajdatii de 11 m lungime etc.), iar pe versantul stang – 5 pesteri, de dimensiuni importante. Unele depozite din interiorul acestor pesteri dovedesc urme ale unor adaposturi pentru oameni si animale. Sapaturile efectuate aici au scos la iveala resturi de mamifere de varsta pleistocena si holocena si vestigii arheologice datand din paleoliticul inferior (cultura de prund) si din epocile cuprului, bronzului si fierului.

Reclame

4 răspunsuri to “Cheile Turzii”

 1. paola Says:

  e ffffff frumos…….sunt romanca,dar nu cunosc nici un sfert ROMANIA.multumesc si sunt fericita ca sunt persoane care ne ajuta sa cunoastem,sau mai bine zis sa vedem locuri minunate din tara noastra.cand sunt trista,privesc cu mare drag aceste foto.

 2. Ionica Says:

  Am descoperit aceste imagini intr-un moment cand aveam mare nevoie de liniste sufleteasca.Multumesc pentru stopul de fericire adus.Numai bine!

 3. Ionica Says:

  Scuze,mai sus s-a strecurat o greseala .Am dorit sa spun,,stropul de fericire adus”.

 4. petriana Says:

  superbe peisaje avem in
  tara noastra:X


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: